עצות לעצמאים מתחילים

כבר כמעט עשר שנים שאני עצמאית. פניתי לדרך הזו ב-2009, מיד אחרי שפוטרתי מחברת הייטק גדולה שעבדתי בה, (המשבר הכלכלי וכל זה). האמת שלא התלבטתי הרבה בעניין, הרגשתי שלחזור ולחפש עבודה בעוד משרד שאני אחזור ממנו כל ערב עייפה ורצוצה זה לא הדבר הנכון בשבילי. יצא גם שמיד אחר כך מצאתי את עצמי עוברת להתגורר בגרמניה, כך שהבחירה בדרך העצמאית אפשרה לי לעבוד גם משם. גם בשנים שאחר כך, כשנולדו הילדים והזמן נהיה יותר צפוף, הבחירה הזו אפשרה לי לנהל את הזמן שלי, לעבוד יותר כשאפשר, לעבוד פחות כשצריך. אני יכולה לומר שזו היתה הבחירה המושלמת בשבילי. אבל בדרך הזו כעצמאית יש לא מעט קשיים. את צריכה שתהיה לך המון משמעת עצמית, להיות מסוגלת להיות לבד, והרבה, בלי להתבאס מזה, לנסות לדחוף את עצמך ולהגיע ללקוחות חדשים ולייצר לעצמך עבודה. הדרך העצמאית שלי מאז שהתחלתי אותה עברה עליות ומורדות ושינויים, ועדיין עוברת. אבל יש כמה דברים חשובים שהבנתי במהלך השנים האלה, תובנות שהן חשובות למי שיוצא לדרך כזו או נמצא בתחילתה ונתקל בקשיים.

תיעזרו ברואה חשבון – כמו שכל בית צריך מרפסת ככה כל עצמאי צריך רואה חשבון. למען האמת את הבירוקרטיה הראשונית של: ביטוח לאומי, מס הכנסה, הנפקה של קבלות/חשבוניות, תוכלו לעשות בעצמכם. אין שם איזו תורה גדולה, מעבר למילוי טפסים שקל מאוד להבין. העיסוק המסובך יותר הוא בהמשך. בסוף השנה תצטרכו להגיש דוח למס הכנסה על כל ההוצאות וההכנסות שלכם, כשלא תמיד ברור איך ועל מה אתם צריכים להצהיר. יש גם סיכוי טוב שבשנה הראשונה להיותכם עצמאים תידרשו להגיש הצהרת הון, משימה שלא הייתי צולחת אותה לעולם בלי עזרה של רואה חשבון. בקלות תוכלו למצוא רואה חשבון שיעשה את העבודה בשבילכם, תמורת תשלום שיהלום את נפח העבודה שהוא יצטרך לעשות. אפשר לטעות ולחשוב שכשאתם רק בתחילת הדרך כעצמאים זה לא הכרחי או שזו אולי הוצאה מיותרת אבל תאמינו לי, כעצמאים יהיו לכם כל כך הרבה דברים לדאוג להם ולחשוב עליהם, אתם לא צריכים גם את הנהלת החשבונות ברשימת הדאגות שלכם.

תסדרו לכם פינת עבודה – אני יוצאת מנקודת הנחה שבתור עצמאים מתחילים תעבדו מהבית, אלא אם כן אתם במקצוע שמצריך קליניקה או משרד (שגם אותם אפשר בהתחלה למקם בבית). בכל אופן, כשעובדים מהבית יכולה להיות נטייה לנוע ברחבי הבית, בעיקר כשהעבודה מתבצעת רוב הזמן דרך המחשב. לעבוד מהסלון, מהמיטה, מהמרפסת, מהגינה. כל אלה נעימים ונוחים לפעמים כשאתם רוצים לגוון. יחד עם זה, חשוב שתהיה לכם פינת עבודה מוגדרת שהיא "המשרד" שלכם. זה לא חייב להיות חדר עבודה, לא לכל אחד יש מספיק חדרים או מקום לפנות בשביל חדר עבודה. אפשר למקום שולחן עבודה באחת הפינות בסלון או בחדר השינה, לפעמים אפילו במסדרון או בפינת האוכל. שולחן עבודה עם מגירות או מדפים שבהם תוכלו לסדר את מכשירי הכתיבה, הקלסרים (לתיוק מסודר של קבלות, חשבוניות ומסמכים חשובים אחרים) וכל שאר הציוד שדרוש לעבודה שלכם. תדאגו שהפינה תהיה נעימה ונוחה, תוכלו לתלות לוח שעם או מגנט על הקיר עם תמונות, משפטי השראה ומשימות. שימו על שולחן העבודה עציץ, פרח או נר או כל דבר אחר שייתן צבעוניות ואווירה חיובית ונעימה לעבודה. כשפינת העבודה מסודרת ונעימה אין ספק שתהיה לכם מוטיבציה לעבודה!

תגדירו לכם סדר יום קבוע – וכשאני מדברת על סדר יום קבוע אני מתכוונת עד כמה שסדר יום יכול להיות קבוע כשאתם אדון לעצמכם. היכולת לעבוד במקום ובשעות שנוחות לכם בלי לדווח לאף אחד ובלי הצורך לתת דין וחשבון, זאת פריבילגיה עצומה. ובכל זאת, יש חשיבות מאוד גדולה לסדר יום. נסו להגדיר את השעות שבהן אתם עובדים, את ההפסקות שלכם, את זמני האוכל, הקפה וכו'. בדיוק כמו עבודה במשרד שבה יש הפסקה צהריים או קפה מוגדרת, ככה גם בבית. סדר יום קבוע יגרום לעבודה שלכם להיות יעילה ומסודרת וישפר את התפוקה שלכם.

אל תישארו עם פיג'מה! – אם אתם קמים יום אחד בבוקר ובחוץ גשם זלעפות, קור ורוח וכל מה שבא לכם זה להתכרבל בשמיכה, יש לכם אישור ממני לעבוד באותו יום עם הפיג'מה. בכל שאר ימי העבודה, תחליפו בגדים. המדקדקים (והמדקדקות) גם יתקלחו, יסתרקו ויתאפרו…(אני לדוגמא לא מסוגלת להתחיל יום חדש לפני שהתקלחתי). זה לא משנה אם אתם לובשים ג'ינס וטי שירט, מכנסי ספורט או חליפה, כל סגנון לבוש שמועדף עליכם ובלבד שתחליפו בגדים בבוקר ותתחילו יום עבודה חדש רעננים.

עשו לכם מנהג קבוע, תעבדו בחוץ לפחות פעם בשבוע – זה ירענן אתכם ויאפשר לכם לצאת מהבית, לראות אנשים ואת העולם באופן כללי. היום כשכל כך הרבה אנשים עובדים כעצמאים, עובדים מהבית, עובדים בשעות מגוונות, כל בית קפה שני הוא גם משרד… זה גם לא חייב להיות בית קפה. אתם יכולים לעבוד בפארק, בים, על הספסל בשדרה או לחילופין לבחור באחד מחללי העבודה המשותפים הפופולריים מאוד בימים אלה. כל משימה שתהיה לכם תהפוך להיות נעימה יותר כשהיא מלווה בהפוך חזק בלי קצף וקרואסון… אם תחום השירות שלכם הוא כזה שלא מאפשר לכם לעבוד במקומות ציבוריים ומחייב אתכם להיפגש עם לקוחות בפרטיות, נסו לגוון מדי פעם ולהציע ללקוחות להגיע עד אליהם. זה יאפשר לכם לצאת מהבית וישמח אותם לקבל שירות אישי!

צרו קשרים עם עצמאיות ועצמאים אחרים – ואני שמה בצד את קבוצות הנטוורקינג כרגע, בעיקר בגלל שעדיין לא גיבשתי דעה סופית עליהן. אבל איך שלא יהיה, כשאתם עובדים בעיקר עם עצמכם ובלי קולגות, כל היכרות עם אנשים אחרים שנמצאים במצבכם תוכל להביא לכם תועלת. זה יכול להיות דרך קבוצות פייסבוק מקומיות או דרך חברים ומכרים, דרך חללי עבודה משותפים (שכבר כתבתי עליהם קודם) ואפילו במקרה כשאתם יושבים בשולחנות סמוכים בבית קפה. תתפלאו כמה אתם יכולים ללמוד ממישהו שעוסק בתחום אחר לגמרי אבל נתקל ביום יום באותם מצבים ובאותן שאלות שאתם נתקלים בהן במהלך העבודה.

אל תשכחו לעצור – כשהעבודה היא בבית ובכל מקום קשה לפעמים לזכור שלכל יום עבודה יש סוף. גם אם אתם עובדים רק על מחשב וגם אם אתם נפגשים עם לקוחות שלפעמים מצפים מכם להיות זמינים בכל שעה אפשרית. כשאין מקום עבודה שהולכים אליו בבוקר וחוזרים ממנו בסוף היום, הזמן יכול להפוך להיות נזיל ובלתי מוגדר וחשוב לזכור לעשות סוף ליום העבודה ולהמשיך מחר בבוקר…

אני בטוחה שיש עוד המון דברים חשובים שצצים במהלך הזמן ותוך כדי תנועה, דברים ששכחתי או דברים שאפילו לא חשבתי עליהם. גם לכם יש עצות? מחכה לשמוע עליהן!

6 תגובות בנושא “עצות לעצמאים מתחילים

  1. פוסט מעולה! ואני ממליצה על רואה חשבון טל לוי ממבועים ומעבירה לו את הפוסט הזה שיעביר אותו הלאה ללקוחותיו (-: תודה

    אהבתי

  2. פוסט ממש ממש טוב. בדיוק עכשיו התחלתי לעבוד גם כעצמאית. עושה קצת סדר 🙂

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s